середу, 3 грудня 2008 р.

Староновий празький вокзал (кому цікаво)

В Празі закінчилась реконструкція Головного вокзалу, реконструкція об'ємна,  затяжна і втомлююча. 

Дуже втомлююча. Навіть якщо їдете без дітей і валіз, то будучи на Главаку (як кажуть чехи) вперше, неважко й заблудитись чи спізнитись. До того ж в тій масі людей.

Зате тепер всім подорожуючим обіцяють комфорт. Після введення нового розкладу руху 14го грудня, кажуть, поїзди будуть їздити як трамваї ( інтервал), на самому вокзалі набагато більше простору для чекаючих (і більш зручне розташування), а нові колії, що ведуть з вокзалу коло житлових будинків, облаштовано звукоізоляцією.

Коштувала вся ця радість 1,6 міліард корун, а і з залізницями та тунелями 9,3 міліарди (долар=20 корун). За час будівництва виявився кумедний факт, як з часів соціалізму - ніяк не могли вирішити, хто скільки буде інвестувати і до чого. А саме - площа, що підлягала реконструкції, належала акціонерному товариству Головний Вокзал, Чеським Залізницям і Празьким Інтегрованим Сполученням (метро). А де починалась і закінчувалась територія кожного - прийшлось відслідити по старих мапах та документах.

Перон став вищим рівно на три сходинки. Витяги для мамусьок з візками чи інвалідів облаштовано і на старих перонах (празький вокзал вже пережив одну модернізацію, правда, не таку велику).

Під куполом, котрий робить цей вокзал подібним на львівський, кажуть, намонтовані конструкції аби під ним не затримувались голуби ))) (на львівському є голуби? Я не пам'ятаю).

Всього від року 2004 (рік, коли було прийнято рішення про реконструкцію) виникло 267 будівельних об'єктів і створено 44 додаткові сполучення на території п'яти празьких районів.

Самій цікаво, як це все буде працювати, і чи відчую зміни на краще коли поїду на свята до Фріді. Таке чудо, як прямий поїзд, звичайно, не станеться, сподіваюсь, принаймі вигадають сполучення без чекань, чи навпаки - без необхідності бігти.






Ну, а тепер трохи історії. На передньому плані бачите старий міст, взаду - нову залізничну естакаду. Різниця вражає, чи не так?

Нижче бачите старі тунелі і колії. Вгадайте, що з ними буде? А нічо, залишаться. Коло них поприбирають, потім приведуть у відповідність з новим ландштафтом (нові насипи ще будуть затравнюватись і обсаджуватись), протягнуть освітлення, прокладуть асфальт і будуть з них нові траси для циклотуристів (тобто для роверистів). Ровер тут в пошанівці. І австріяк, що їде на ровері з Відня до Праги - ніяк не екзотичний.





Фото: MF Dnes

Подібні дописи:



0 коментарі:

Дописати коментар