середу, 14 квітня 2010 р.

Спішська фортеця

Якби комусь випала нагода поїхати в Словаччину, дораджую це місце для екскурсії.

На висоті 634 м. над рівнем моря, на піщаній скалі, що перевищує навкілля на 200 м, володіє Спішським котлом один з найцінніших пам"ятників Спіша, народний культурний пам"ятник Спішська фортеця. Є не тільки прикладом розвитку архітектури 12-18 століть, але своєю площею, що перевищує чотири гектари (41 426 м2) вважається одним з найбільших фортечних комплексів середньої Європи.

Це таке собі слово історика-статистика. Я ж, коли там була, уявляла себе у замку Ержебет Баторі, що й не дивно - до цього замку мав пряме відношення палатин Турзо.

Я вже десяток-другий замків бачила, але цей мене вразив. Звісно, розмірами в першу чергу, більшого я не бачила, але й своєю... перемінливістю. Він з кожної сторони виглядає інакше (замок розбудовувався зі всіх сторін поступово, і в іншому столітті)

Ну, говорити можна багато. Але краще подивитись. І краще вживу. Сімейний квиток - 12 євро.

Або ж принаймі почитати у вікіпедії.

Подібні дописи:



2 коментарі:

Анонім сказав...

Привіт! :)
Заностальгіювала за тобою, та й вихідних трохи є, відтак і часу вільного... Думала, що трішки полистаю сторінок у твоєму блозі, а на цім записі і застрягла. Ніц про Спішську фортецю у Вікі не знайшла, а так по інших ресурсах про фортецю Кежмарок пишуть. Це одне і те ж?
Lara!

Анонім сказав...

Я певно зовсім затеркана. Аж тепер додивилася, що є посилання на вікі, просвітилась, дякую, Оленько! :)
Lara!

Дописати коментар