неділю, 15 листопада 2009 р.

Чому мурчить кішка?

З черговим "чому" прийшла до мене моя Ликера. )

Відповідь на це питання я не мусила довго шукати, на відміну від бумерангового питання. ))))

Мурчання кішок виявилося засобом управління господарями

Учені встановили, що кішки здатні використовувати мурчання для управління своїми господарями. Зокрема, цей звук допомагає тваринам добитися, щоб їх погодували. Стаття дослідників з'явилася у журналі Current Biology, а її короткий виклад наводить SCIENCENOW.

Мурчання - низький звук із частотою близько 27 герц, зазвичай є у кішок ознакою задоволення. Проте ученим відомо, що деякі кішки можуть видавати подібні звуки, коли поранені або у разі небезпеки. У рамках роботи дослідники вивчили мурчання кішок, які просять у господарів їжі.

Для дослідження учені відібрали 10 добровольців, у яких були кішки. Потім фахівці записали різні види мурчання цих тварин: наприклад, коли їх гладили, або коли вони просили їжі. Потім іншій групі добровольців пропонувалося відсортувати записи мурчання від неприємного до приємного. В результаті велика частина людей, серед яких були ті, у кого кішок ніколи не було, назвали мурчання під час того, коли вони хотіли їжі найнастирливішим.

Аналіз записів показав, що на це є наукові причини. Так, в настирливому мурчанні кішок присутні високі звуки, частота яких збігається з частотами дитячого плачу. Таким чином, люди природним чином реагують на подібне мурчання: деякі господарі зізнавалися, наприклад, що іноді прокидаються від мурчання своїх кішок, коли ті хочуть їсти.

Щоб переконатися у дії звуків, учені використовували спеціальне програмне забезпечення для придушення частот, що відповідають за настирливість. У результаті випробовувані в досвіді перестали класифікувати дані мурчання як неприємні. Самостійно порівняти приємне та неприємне мурчання можна тут і тут відповідно.

Самі дослідники називають нові результати підтвердженням думки, що "кішки дресирують своїх господарів". Нещодавно, проте, ученим вдалося показати, що ці домашні вихованці не здатні розпізнавати причинно-наслідковий зв'язок між подіями. В результаті кішки можуть вважатися дурнішими за деяких птахів, які подібний зв'язок розпізнавати здатні.

Джерело Хрещатик

Пояснення мене вдовольнило, а от той запис мурчання - ні. Враження, що хтось тримає вдома бенгальського тигра. Моя Міна так не мурчить...

Подібні дописи:



0 коментарі:

Дописати коментар