вівторок, 24 листопада 2009 р.

Ціта

Ціта Бурбон-Пармська, остання австрійська цісарівна, королева угорська, чеська, хорватська.

Серед усіх постатей Габсбурґів, до котрих (і до історії котрих) я небайдужа, подобається мені найбільше. За відданість. Чоловіку, дітям, короні. Християнські чесноти виправдовувало незвичне в родині ім’я (Ціта озачає тиха).

Третя дочка і п’ята дитина Роберта І Пармського і його другої дружини, Марії Антонії Португальської, виховувалась у строгості у монастирській школі. Діти пармського воєводи займались доброчинністю - розвозили їжу, одяг і ліки бідним. Три сестри Ціти пізніше стали монашками.

Пізніше, через стан здоров’я Ціта мусила змінити клімат, тому її тети послали до монастирського пансіонату. Під час перебування у ньому, у віці 17ти років, Ціта познайомилась із своїм нареченим - Карлом, котрий виконував на той час офіцерську службу у драгунському полку.

Ціта, завдяки королівському походженню, була дуже хорошою партією для Карла. Його стрийко, Франц Фердинанд д’Есте, перебував у морганатичному шлюбі , тому його дітей було виключено рядів наступників на трон. Карла до шлюбу змушували обставини, як вияснилось в майбутньому, вибір було зроблено дуже добре...

Одружились молодята 21го жовтня 1911го року в замку Schwarzau am Steinfeld. На весіллі наступника трону був присутній цісар Франц Йозеф, котрому був тоді 81 рік.

Після весілля молода пара жила у українській Коломиї.

Джерело: Pernes Josef. Poslední Habsburkové. Karel, Zita, Otto a snahy o záchranu císařského trůnu

Подібні дописи:



0 коментарі:

Дописати коментар