неділю, 17 лютого 2008 р.

Ще одна гарна неділя :)

Захотілось нам в зоопарк. Вирішили змінити звичну трасу, їхати в Прагу поїздом, але вийти швидше і погуляти празьким парком Стромовка. З того всього в нас вийшла прогулянка багатогодинна, і навіть в дечому непланована.

В парку Стромовка я вже декілька раз була. Але мабуть тому, що була завжди влітку, не помічала, скільки шпаківень є на деревах. На протязв двадцяти хвилин я їх нарахувала їх 16. Але це так, дрібничка :)

Шлях до празького зоопарку веде коло замку Троя. Досить дивна назва для чеського і взагалі європейського замку, але пояснюється просто - граф Штернберк дуже любив все античне, і місце для побудови свого замку вибрав саме в меандрі Влтави тому, що з нього видно Празький замок, королівський палац, так само як з Фраскаті можна побачити силуети Риму. Головна вісь замку є направлена прямо на вісь кафедралу святого Віта. А доля роду Штернберків була сполучена не тільки з чеським патріотизмом, але й з вірністю Габсбургам.

Це такий собі загальний план. Кращої точки з мосту, на жаль, не знайшла. Над замком видно плантації празького Ботанічного саду. Звідти, мабуть, був би вигляд чудовий. Блакитний купол за замком його ніяк не стосується - це будова павільйону Індонезії празького зоопарку :)Тройський замок називають ще "римська вілла".Побудований у році 1685,
але його оздоба тривала ще принаймі 50 років. Класичний зразок стилю барокко, один з найкращих в Чехії і взагалі в Європі, що не дивує, тому що над його створенням працювали освічений і люблячий мистецтво будівник, талановитий архітектор і найкращі художники і скульптори того часу.


В лабіринті замку... Тут він як лабіринт не виглядає, але влітку, коли через густі кущі не видно нічого, заблудитись - раз плюнути...



Велика скульптура внизу - це бій титанів. Заповнює пусте місце, власне, оздоблює галерею - оті "вікна" - це сходи, що ведуть підземелля палацу. Я, взагалі, люблю замки. Дуже всього багато загадкового... Що характерно для замків - барокко, чи готичних, яких завгодно - це величезна кількість малесеньких дверей, інколи всього лиш метр висотою, в несподіваних місцях несподіваного призначення.

Подібні дописи:



2 коментарі:

Анонім сказав...

Гарно й цікаво. Також люблю відвідувати місця, які пов'язані з минулим. Хотілось би колись побачити все на власні очі ;). Була в багатьох подібних місцях у нас в Україні. Прикро, що більшість знаходяться в дуже занедбаному стані.

Unknown сказав...

Кльово...

Дописати коментар