вівторок, 25 листопада 2008 р.

Молитва про мудрість

Два дні читаю біографію Великого Митрополита Андрія Шептицького, про його діяльність, переглядаю його твори (кажу "переглядаю", бо відчуваю, що мій мозок просто нездатний осягнути все те, про що думала ця велика людина).

Другий день тримаю окремо відкритою у закладках митрополитову Молитву про мудрість. Повертаюсь і перечитую, бо справила на мене величезне враження. Приведу тут уривок...

"...Дай мені мудрість щирого і простого наміру, мудрість простоти, мудрість щирості; хай серце моє до Тебе звертається і Тебе в цілому життю в усім шукає. Дай мені мудрість послуху, послуху Твоєму законові, Твоїй Церкві; дай мені мудрість убожества, хай ніколи не оцінюю дібр інакше, як за їх дійсною вартістю; дай мені мудрість чистоти - відповідно до мого стану або покликання; дай мені мудрість терпеливості, мудрість покори, мудрість веселості й поваги, мудрість Господнього страху, мудрість правдомовності і добрих діл; хай буду терпеливим без найменшого роптання, покірним без найменшого удавання, веселим без надмірного сміху, поважним без суворості; нехай боюся Тебе без покус розпуки; нехай буду правдомовним без тіни двоязичності; нехай мої добрі діла будуть свобідні від уподобання в собі; дай мені мудрість - ближніх у потребі напоминати без видвигання себе; дай мені будувати словом і ділом без лицемір'я; дай мені, Боже, мудрість чуйності, уваги й осторожності; нехай мене на бездоріжжя не зводить ніяка пуста думка, дай мені мудрість благородності, нехай мене ніколи не провадить ніяке брудне й недостойне прив'язання; дай мені мудрість правості, нехай мене ніколи не зведе з дороги обов'язків ніякий самолюбний намір; дай мені мудрість мужества й сили, нехай не звалить мене ніяка буря; дай мені мудрість свободи, нехай мене ніколи не поневолить ніяка насильна пристрасть."

Це написала людина, сан якої вже передбачає впевненість у своїх духовних якостях. Так думаємо ми (або переважна більшість). Але як бачимо, вона просила набагато більше, ніж просимо ми у своїх щоденних молитвах. Говорить це про те, що нам набагато менше треба? Чи про те, що на щирі молитви бракує часу? Чи може, брак того чи іншого зумовлений тим, що ми не просимо про це?

Бо як каже одна моя подруга: "Не маємо, бо не просимо. Треба попросити, а Тато дасть, щиро і з любов'ю до дітей своїх"...

Повний текст молитви знайдете тут

Подібні дописи:



3 коментарі:

Анонім сказав...

Справді,вражає...Чогось ближчого мені по духу не читала,а зрештою і не молилась так.Дякую.

Stepan сказав...

Є такий Псалом 90, його наскільки я знаю читають на похоронах, але знаю що як молитва він дуже допомагає, на мою думку додає впевненості і більше розуміння любові. Не можу описати словами те відчуття яке виникає коли читаю ...

Псалом 90
Хто живе з надією на допомогу Всевишнього, той під покрівлею Бога Небесного оселиться. Каже він Господеві:
– Ти Заступник мій і Пристановище моє, Бог мій, і надіюся на Тебе.
Бо Господь визволить тебе від сіті ловця та від слів бунтівних. Плечима Своїми заступить, і під крилами Його матимеш надію. Зброєю твоєю стане Істина Його. Не злякаєшся жахів нічних і стріли, що летить удень; того, що приходить у темряві, та нападів біса полуденного. Загине з краю твого тисяча, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не наблизяться. Отже, очима твоїми подивишся й відплату грішникам побачиш.
– Бо Ти, Господи, Надія моя! – так Всевишнього визнав ти Пристановищем твоїм.
Не прийде до тебе лихо, й хвороба не наблизиться до тіла твого. Бо Господь ангелам Своїм доручить тебе, збереже тебе на всіх шляхах твоїх. На руки вони візьмуть тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою твоєю. На гаспида й василиска наступиш і потопчеш лева й змія.
– Того, хто на Мене надіється, Я визволю й захищу, бо пізнав ім’я Моє. Звертатиметься до Мене, і почую його. З ним Я у журбі, захищу й прославлю його. Довготою днів задовольню його і явлю йому спасіння Моє.

un.known сказав...

Я його знаю ) Це псалом Моїсея "Про Божу опіку". Правда, я його чула трохи інакше...

Kto przebywa w pieczy Najwyższego i w cieniu Wszechmocnego mieszka, mówi do Pana: "Ucieczko moja i Twierdzo, mój Boże, któremu ufam".

Bo On sam cię wyzwoli z sideł myśliwego i od zgubnego słowa. Okryje cię swymi piórami i schronisz się pod Jego skrzydła: Jego wierność to puklerz i tarcza. W nocy nie ulękniesz się strachu ani za dnia - lecącej strzały, ani zarazy, co idzie w mroku, ni moru, co niszczy w południe. Choć tysiąc padnie u twego boku, a dziesięć tysięcy po twojej prawicy: ciebie to nie spotka. Ty ujrzysz na własne oczy: będziesz widział odpłatę daną grzesznikom. Albowiem Pan jest twoją ucieczką, jako obrońcę wziąłeś sobie Najwyższego. Niedola nie przystąpi do ciebie, a cios nie spotka twojego namiotu, bo swoim aniołom dał rozkaz o tobie, aby cię strzegli na wszystkich twych drogach. Na rękach będą cię nosili, abyś nie uraził swej stopy o kamień.Będziesz stąpał po wężach i żmijach, a lwa i smoka będziesz mógł podeptać. Ja go wybawię, bo przylgnął do Mnie; osłonię go, bo uznał moje imię. Będzie Mnie wzywał, a Ja go wysłucham i będę z nim w utrapieniu, wyzwolę go i sławą obdarzę. Nasycę go długim życiem i ukażę mu moje zbawienie.

Дописати коментар