неділю, 1 листопада 2009 р.

Чому повертається бумеранг?

З таким питанням прийшла вранці середульша. Я на хвилину задумалась над порожніми місцями у власних знаннях, і пообіцяла вивчити це питання. От що з'ясувала.

Принцип польоту бумерангу є подібний принципц польоту літака. Профіль бумерангу є подібний крилу літака, а людство, не знаючи цього, відкрило закон авіатики набагато швидше братів Райт. Для правильного (читайте - такого, коли бумеранг повернеться) польоту потрібно його добре розкрутити, кинути під правильним кутом, враховуючи напрямок і сил вітру. Якщо все вийде, при підходящій швидкості ротації утвориться аеродинамічний тиск, котрий підніме бумеранг і закривить шлях польоту. В найвищій точці того закривлення бумеранг розвернеться і полетить в протилежному напрямку, тобто туди, звідки прилетів. )

Ще я дізналась, що існують бумеранги ліві і праві. Правий свій шлях польоту закривлює вправо, лівий - навпаки. Кинути їх можна правою і лівою руками, але напрямок польоту змінити не можна. Фізичні закони дозволяють кинути бумеранг одним способом, ротація в протилежному напрямку його просто пошле на землю.

Бумеранги літають (і повертаються) і у стані нерухомості. У цьому переконався японський космонавт Такао Доі протягом польоту у ракетоплані Endeavour.

Назву бумерангу дали аборигени з племені турувал (область сучасного Сіднею), вони мали про нього вираз bou-mar-rang. Але як з'ясувалось, то не є їхнй винахід. Принцип бумерангу був відомий у цілому світі. Є частиною археологічних знахідок з північної Африки, Арізони, Індії. А от найстаріший бумеранг - понад двадцять тисяч років, знайшли арехеологи "за кутом" - у сусідній Польщі, у Високих Татрах.

Фото: JAXA

Подібні дописи:



7 коментарі:

Юра сказав...

Ну і де відповідь чому повертається бумеранг?..

un.known сказав...

Оба на, хтось мій блог читає! )

Доповнено.

Юра сказав...

Тема бумеранга не розкрита. Я не зрозумів чому він повертається.

Юра сказав...

А ти?..

un.known сказав...

А я просто повірила, що цей аеродинамічний тиск в певний час розверне бумеранг в протилежному напрямку. )

Юра сказав...

ну нехай. але ж ти сама пишеш що тиск той самий що і у літака. Чому ж літаки не розвертає? ;)

un.known сказав...

Тому, що не дивлячись на схожість у будові, у принципі польоту літак не ротує при взльоті - крива не виникає.

Дописати коментар